HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

İçinizi Isıtacak Kış Çayları

28-12-2021 11:20
İçinizi Isıtacak Kış Çayları

Soğuk kış aylarında elimizde sıcacık bitki çayımızla battaniyenin altında dinlendiğimizi hayal etmek bile çok güzel. Kışın dondurucu soğuğunda içimizi ısıtmanın ve bünyemize destek olmanın en etkili yollarından biri, vitamin ve antioksidan deposu kış çaylarıdır. Kış çaylarında bulunan bitkilerden bazıları viral enfeksiyonlara karşı koruyucu etkiler gösterirken, bazıları da bağışıklık sistemimizi harekete geçiriyor. Soğuk kış aylarında hastalıklara daha yatkın hale gelen bünyeni korumana yardımcı olacak birçok kış çayı var.

Ihlamur, ekinezya, zencefil ve daha birçok bitki kendilerine has özellikleri ile kış ayları için ihtiyaç duyduğun desteği sağlayabilir. Hem kokusuyla hem de tadıyla cezbeden kış çaylarıyla ilgili bir yazı hazırladık.

Ekinezya

Kışın en çok tüketilen bitki çaylarından olan ekinezya, bitkisel sağlık reçetelerinin vazgeçilmezlerinden. Kış aylarında hem çay olarak hem de gıda takviyesi olarak tercih edilen ekinezya, bağışıklık sistemini desteklemeye ve bedenimizi enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Yapılan araştırma sonuçlarına göre ekinezyanın, enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık sistemi hücrelerinde artış sağladığı ortaya konulmuştur. (1)

Ihlamur

Çocukluğumuzun nostaljik çaylardan olan ıhlamur, kış aylarında yaygınlaşan viral enfeksiyonlara karşı en iyi yardımcılardan biri. Ihlamur, iltihabi süreçleri azaltan, rahatlatan ve yatıştıran etkileri ile öne çıkar. Kaempferol ve kuersetin gibi antioksidan özellikler gösteren bileşiklerin yanı sıra içerdiği öjenol gibi uçucu yağlar bir araya geldiğinde rahatlatıcı etki gösterir. (2)

Zencefil

Son zamanların en popüler bitkilerinden biri olan zencefilin şifalı özellikleri ile destekleyici olmasının yanında tatlılar ve kurabiyeler için de ideal. Zerdeçalla aynı aileden gelen bu baharat, yiyecek ve içeceklere verdiği lezzetin yanı sıra güçlü anti-enflamatuvar etkiler göstermesi nedeniyle beden sağlığını destekler. Temel bileşen gingerole ek olarak zingeron ve şogaol da sağlık açısından önemli.

Antik kültürlerde sağlık için kullanılan zencefilin, bağışıklık sistemine yönelik etkilerini destekleyen bilimsel araştırmalar oldukça fazla. Örneğin içerisindeki gingerol ve şogaol gibi aktif maddeler, iltihaba neden olan bağışıklık sistemi süreçlerini bastırır. Ayrıca araştırmalar zencefilin içerisinde bulunan aktif maddelerin alerjiye karşı da etkili olabileceğini göstermektedir. (3)

Melisa 

Limonu andıran kokusu ve canlı yeşil yapraklarıyla insanın içini ferahlatan şifa dolu bir bitki. Geleneksel olarak sindirim sistemini rahatlatmak ve kaygı gidermek amacıyla kullanılan melisa otu, antioksidan özelliklere sahip, mikropları öldüren ve uykusuzluk sorunlarına yardımcı olan bir bitkidir. Kış aylarının ideal çaylarından olan melisanın, rahatlatıcı etkisi de sıkıcı kış günlerini daha huzurlu geçirmek için idealdir.

Bilimsel araştırmalara göre, melisanın içerisindeki antioksidan etkileri olan flavonoidler ve fenolik bileşenler antienflamatuvar özellikler gösterir. Anti-enflamatuvar maddeler vücuttaki iltihaplı süreçleri azaltarak bizi hastalıklara karşı korur ve iyileşmemizi destekler. Ayrıca spazm giderici etkileri ile sindirim sistemini rahatlatır. (4)

Kuşburnu

Kıpkırmızı rengi ile soğuk kış aylarında sadece görüntüsüyle bile insanı rahatlatan kuşburnu, hafif ve damağı okşayan aromasıyla en lezzetli kış çaylarından. Bilimsel araştırmalar bu bitkinin bağışıklık sistemini, kalp sağlığını desteklemek ve kilo vermeye yardımcı olmak gibi etkileri olduğunu gösterir. Kuşburnunun birçok faydası esas olarak C vitamini içeriğinin çok yüksek olmasıyla ilgili. 

Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonu için gerekli olan vitaminlerin başında olan C vitaminine sahip bitkiler arasında en yüksek orana sahip olan kuşburnu, bu özelliğiyle ideal bir kış çayı. Kuşburnu, A ve E vitaminleri ile antioksidan özellikleri olan polifenoller bakımından da zengin. Soğuk kış aylarında içini ısıtacak ve bağışıklık sistemini destekleyecek kuşburnu çayını fincanından eksik etme. (5)

Tarçın

Güneydoğu Asya’ya özgü keskin ve güçlü bir tada ve kokuya sahip olan tarçın, tatlılar ve bitki çayları için ideal bir bitki. Yüzlerce yıldır şifalı özellikleri ile kullanılan bu aromatik bitki, antioksidan içeriği ile iltihapları azaltma, anti-mikrobiyal özelliği ile de mikrop öldürücü olarak destekleyici niteliktedir. Ayrıca kalp ve sinir sistemi sağlığını da destekler. Tarçının içerisinde bulunan fenolik bileşikler, kumarın ve cinnamaldehyde gibi aktif maddeler sayesinde kış aylarında bağışıklık sistemini destekler. (6)

Nane

Ülkemizde en popüler baharatlardan olan nane, keskin kokusu ve lezzetiyle yiyeceklere ve çaylara yakışan bir bitki. Baharat özelliğinin yanı sıra geleneksel olarak birçok rahatsızlığa karşı da kullanılan bu bitkinin, özellikle sindirim sisteminde ve kaygı, depresyon gibi durumlarda rahatlama için destekleyicidir. İçerisinde rosmarinik asit ve luteolin gibi flavonoidlerin yanı sıra mentol gibi esansiyel yağlar da bulunan nanenin, sağlığa yönelik faydaları araştırıldı. Bilim çevrelerinin araştırmaları, bu bitkinin mikroplar üzerinde etkili olduğunu, sindirim sistemini rahatlattığını ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini ortaya koyar. (7) 

Herby’nin Kış Çayları Hem Kalbini Hem Bedenini Isıtacak

Herby’nin sana özel olarak hazırladığı birbirinden lezzetli kış çaylarını denemelisin. Tarçın ve zencefil ile yılbaşı coşkusunu hissettiren Herby New Year Tea; C vitamini, Çinko, kara mürver, kuşburnu, tarçın ve zencefil ile mevsim geçişleri için Herby Defense Tea; ekinezya, ıhlamur, zencefil, tıbbi nane ve C vitamini ile bağışıklığını desteklemeye yardımcı Herby Bodyguard Tea tüm doğanın gücünü fincanına taşıyacak.

Kaynaklar:

1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2362099/ 

2-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26144285/ 

3-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/ 

4-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/ 

5-https://www.healthline.com/nutrition/rosehip-tea#TOC_TITLE_HDR_3 

6-https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/642942/ 

7-https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1936 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz. Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.