HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bağışıklık Güçlendirici Doğal Yöntemler

03-11-2021 12:58
Bağışıklık Güçlendirici Doğal Yöntemler

Bağışıklı sistemi, bağışıklık güçlendirici yöntemler ve besinler, insanların her zaman ilgisini çeken bir konu olmuştur. Zira güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlıklı ve zinde kalmak için ihtiyacımız olan en temel gereksinimlerin başında gelir. Her ne kadar bağışıklık sistemi kompleks bir yapıda olsa da bazı hususlara dikkat ederek daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olman mümkün. 

Biz bu yazımızda bağışıklık sistemini doğal yollarla güçlendirmek için yapman gerekenleri bir araya getirdik. Doğal yollarla bağışıklık sistemini desteklemek istiyorsan yazımızı okumaya devam et.


1- Sebze ve meyvelerden zengin beslen

Sebze ve meyveler vücudun temel fonksiyonları için gerekli olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Bu vitamin ve mineraller olmadan bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere vücut fonksiyonlarında zayıflama meydana gelir. Ayrıca sebze ve meyvelerdeki antioksidanlar da vücut sağlığını destekleyerek hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebilir.

Bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından C vitamini açısından zengin sebze ve meyveler özellikle önemli. C vitamininin bu önemi bağışıklık sistemi hücrelerinin üretiminde görev alması ile ilgili. C vitamini eksikliğinde bağışıklık zayıflamaya başlar ve hastalanma riski artar. (1) Portakal, greyfurt, limon gibi turunçgiller ve brokoli, domates ve ıspanak gibi sebzeler C vitamini deposudur.

Bağışıklık güçlendirici etkisiyle bilinen bir diğer besin maddesi de bir mineral olan çinkodur. Vücudumuzun her dokusunda bulunan çinko bağışıklık sisteminin ve metabolizmanın işlevleri için gereklidir. Çinko eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar ve yaralar geç iyileşir.  (2) Çinko açısından zengin gıdalar arıyorsan, beyaz et, kırmızı et ve baklagiller bu konuda iyi birer kaynaktır.


2- Bitkilerin gücünden faydalan

Kış soğuklarında soğuk algınlığından korunmak için bitki çayı içmek birçoğumuz için geleneksel bir alışkanlık. Gerçekten de bitkiler içerdikleri vitamin ve minerallerle sağlığa yönelik birçok faydalar sunabilir. Bağışıklığı güçlendirmeye yardım etmek de bu faydalardan biridir. Eğer bağışıklığını destekleyecek bitkiler arıyorsan,  ekinezya, zencefil, ıhlamur, laden (cistus) ve melisa bu konuda özellikle dikkat çeken bitkiler arasında.

Ekinezya ile ilgili bilimsel araştırmalar bu kış çayının enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin sayısını artırdığını gösteriyor.  (3) Böylece vücudumuzu enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı hale getiriyor. Ayrıca bamya çiçeği, kuşburnu ve roybos gibi bitkilerin de bu konuda oldukça etkili olduğu biliniyor.


3- Uykuna dikkat et

Yetişkinlerin günde minimum 7 saat civarında uyuması gerektiğini duymuşsundur. Sağlık otoriteleri yeterli uykunun seni zinde hissettirmekten çok daha önemli işlevleri olduğunu belirtiyor. Her ne kadar insanlar uykunun önemini azımsamaya meyilli olsa da bilimsel araştırmalar uykunun bağışıklık sistemi ve beden sağlığı için önemini vurgular nitelikte.

Bilimsel araştırmalar, yeterli veya kaliteli uyku uyumayanlarda grip gibi viral enfeksiyonlara yatkınlığın arttığını gösteriyor. Aslında mekanizma şöyle: Uyurken bağışıklık sistemi sitokin denilen maddeler salgılar. Bu maddeler uykuya geçişi kolaylaştıran maddelerdir ancak sitokinlerin bir görevleri daha var. Enfeksiyon ve iltihap durumunda da bağışıklık sistemi sitokin üretimini arttırır ki bu, vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur. Ayrıca uyurken enfeksiyonla savaşan diğer hücrelerde de artış olur. (4)

Eğer vücudunda bu sitokinlerden yeterli miktarda yoksa hastalıklara yatkın hale gelirsin. Ayrıca araştırmalar iyi bir uykunun kilo kontrolü ve kalp sağlığı açısından da faydalı olduğunu gösteriyor. Yetişkinler için ideal uyku süresi 7 ila 8 iken, gençler için bu süre 10 saate kadar çıkabilir. Ancak uzmanlar çok fazla uyumanın da yarardan çok zarar getireceğini söyleyerek bizleri uyarıyor. (5)


4- Stres yönetimi konusunda farkındalık kazan

Birçoğumuz için stres kaçınılmaz olarak deneyimlediğimiz bir durum. Stres ve bağışıklık sistemi arasında doğrudan bir ilişki olup olmadığını araştıran bilim insanları bu konuda ilginç sonuçlara ulaşmış. Aslında stresli olduğumuz zamanlarda stres hormonu olan kortizol salgısı artar. Kısa vadede bağışıklığı artıran kortizol, uzun vadede ve kronik olduğunda ne yazık ki bağışıklık üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Ayrıca stres nedeniyle bağışıklık sisteminin en önemli elemanları olan lenfositlerin sayısında da azalma olur. (6) Stres yönetimi ile bağışıklık sistemini güçlendirebilirsin. Bunun için yoga yapmak, sevdiğin bir sporla ilgilenmek veya rahatlatıcı bir hobi bulmak fayda gösterebilir.


5- İdeal kilonu koru

Fazla kilonun vücut sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu hepimiz az çok biliyoruz. Özellikle obezite dünya çapında artmakta olan bir problem. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini istiyorsan sağlıklı kilo aralığında kalmaya dikkat etmelisin zira bilimsel araştırmalar fazla kilonun bağışıklığı düşürdüğünü gösteriyor. (7) Kilonu korumak için aşırı kalorili yiyecekleri azaltmayı, sebze, meyve ve protein ağırlıklı beslenmeyi deneyebilirsin. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak da kilo kontrolüne yardımcı olabilecek faktörler arasında.


6- Düzenli egzersiz yap

Egzersizin kilo kontrolü açısından öneminden bahsettik. Fakat bağışıklık sisteminin güçlenmesine yönelik etkisi bunun daha da ötesinde. Bilimsel araştırmalar egzersizin bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini gösteriyor. Durum aslında şu şekilde: Egzersiz esnasında ve sonrasında lenfosit ve sitokin üretimi artar. Bu lenfositler ve sitokinler vücutta enflamasyonla savaşır ve bizi viral enfeksiyonlara karşı korur. (8) Kısaca, düzenli spor yapmak, bağışıklık güçlendirici etkiye sahip doğal bir yöntem diyebiliriz.


Herby Bodyguard Tea ile Tabiata Başvurarak Bağışıklığını Destekle

Artık bir koruman var: Herby Bodguard Tea. Bağışıklığına özen gösterdiğin bu dönemde, Bodyguard Tea de C vitamini ile zenginleştirilmiş bitkilerin gücünü seninle buluşturuyor. Ekinezya, laden, tarçın, ıhlamur, portakal yaprağı, karanfil, roybos, limon kabuğu, melisa, tıbbi nane ve kan portakal aromasıyla birlikte muhteşem bir lezzet sunan bu özel çay, bağışıklığının ihtiyacı olan desteği sunmaya hazır.

Herby Bodyguard Tea

Kaynaklar:

1-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/

2-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11115789/

3-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2362099/

4-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/

5-https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/expert-answers/lack-of-sleep/faq-20057757

6-https://health.clevelandclinic.org/what-happens-when-your-immune-system-gets-stressed-out/

7-https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/

8-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7387807/


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.