HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kışın Metabolizmanı Hızlandırmak İçin Neler Yapabilirsin?

29-12-2021 12:15
Kışın Metabolizmanı Hızlandırmak İçin Neler Yapabilirsin?

Metabolizma en basit anlamıyla vücudumuzun yaşamını sürdürmek için geçirdiği kimyasal süreçlerdir. Ancak metabolizma hızlandırmaktan bahsettiğimizde genelde metabolizma hızına gönderme yaparız. Metabolizma hızı ise yaktığımız kalori miktarı ile ilgilidir. Metabolizmamız ne kadar hızlı olursa, o kadar çok kalori yakar ve kilo almayız. Ayrıca metabolizmamız hızlı olduğunda daha enerjik hissederiz. 

Kış mevsiminde ise metabolizmayı hızlandırmak için özel çaba harcamamız gerekebilir. Çünkü havaların soğuması ile beraber daha hareketsiz hale gelir ve daha kolay kilo alırız. Herby olarak formunu korumana yardımcı olmak ve kış mevsiminde metabolizmanı hızlandırmak için yapabileceklerinle ilgili bir liste hazırladık. 

Protein Alımını Arttır

Uzun süre aç kaldıktan sonra yemek yediğinde ısındığını fark ettin mi? Eğer fark ettiysen bu durumun çok basit bir açıklaması var. Midene yemek girdiği zaman sindirim sistemin bu yemeği sindirmek, besinleri emmek ve depolamak için belli bir enerji harcamak zorunda kalır. Neticede yemeğin bir termik etkisi oluşur. Bu sayede ısınırsın ve metabolizma hızın da artar. 

Yüksek protein içeren bir diyetse bu açıdan çok daha etkili. Termik etkisi diğer besinlerden daha yüksek olan proteinli gıdalar, aynı zamanda tokluk hormonlarını da harekete geçirerek zayıflamana yardımcı oluyor. (1) Böylece protein alımını arttırarak hem metabolizmanı hızlandırabilir hem de aşırı yemek yemenin önüne geçebilirsin. 

Egzersizi Hafife Alma

Egzersizin metabolizma hızlandırmaya etkisini genel olarak bilinir. Peki özel bir yöntemle uygulanan egzersizin metabolizmanı düşündüğünden çok daha fazla arttırabileceğini söylesek ne dersin? Eğer yüksek yoğunluklu aralıklı antrenmanı hiç duymadıysan bu müthiş egzersiz türü ile tanışmanın tam zamanı. Egzersiz amacıyla popülerliği gün geçtikçe artan yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman, sporcuların uzun zamandır kullandığı bir yöntem.

Bu antrenman türünde, kısa süreli ancak yüksek efor gerektiren egzersizler yapılır. Kısa süre ağır egzersizden sonra kısa bir süre dinlenme arası verilir. Özellikle spor için ayıracak vakti olmayanlar için ideal olan bu egzersiz türünde, kısa sürede metabolizma hızlandırmak ve yüksek miktarda kalori yakmak mümkün. (2)

Hareketsiz Kalma

Düzenli egzersizin yanı sıra gün içerisinde mümkün olduğunda hareketli kalmak da metabolizman üzerinde olumlu etki eder.  Eğer gün içerisinde oturmanı gerektirecek masa başı bir iş yapıyorsan; iş aralarında kısa süreli de olsa yürüyebilirsin. Birkaç saatte bir 5-10 dakika hareket etmek bile kalori yakımına yardımcı olacak. Unutma, fiziksel aktivitenin olmadığı bir hayat tarzı, birçok hastalığa yakalanma riskini arttırır ve kilo almana neden olur. (3)

Uykuna Özen Göster

Daha az uyuyarak daha fazla kalori yakabileceğini düşünüyorsan yanılıyorsun. Gittikçe daha çok bilimsel araştırma uyku bozukluklarının metabolizma üzerindeki olumsuz etkilerine işaret ediyor. Bu araştırmalara göre, uykusuzluk leptin seviyelerinin azalmasına, grelin seviyelerinin ise artmasına neden oluyor. Bu iki hormon, metabolizmanın düzenlenmesi, yağ yakımı ve iştah üzerinde etkilere sahip. Vücudunda bulunan leptin miktarı azaldığında, acıkma ve egzersiz yapma isteğinde azalma gibi etkilere maruz kalırsın. Grelin miktarı arttığında ise acıkırsın ve vücudun yağ tutmaya başlar. Yapılan araştırmalarda kronik olarak uykusuzluk çekenlerde, diyabet ve obezite gibi rahatsızlıklara yakalanma riskinin arttığı tespit edilmiştir. (4)

B Grubu Vitaminleri Önemli

Genelde B12 vitaminini duymaya alışık olsak da biotin, folat, B6 vitamini ve niasin gibi vitaminler de B grubu vitaminleri arasında bulunuyor. B grubu vitaminleri, enerji metabolizmasının düzenlenmesinde ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde görev alıyor. Metabolizmanın düzgün çalışması için vücudunda bu vitaminlerden yeterli miktarda bulunması gerekiyor. B vitaminleri sayesinde, sağlıklı bir metabolizma yağları vücutta depolamak yerine düzgün bir şekilde kullanabilmeni sağlar. (5)

Bitkiler En İyi Dostun 

Metabolizmanı hızlandırmak için doğanın gücünden yararlanmaya ne dersin? Matcha, zencefil ve spirulina gibi bitkiler, sağlığa yönelik birçok faydalarının yanı sıra metabolizmanı hızlandırma hususunda da yanında sana destek olacak. Doğu Asya’da geleneksel olarak tüketilen Yeşil çayın kardeşi matcha, toz halinde bulabileceğin hem çaylara hem de smoothielere ekleyebileceğin kullanımı kolay bir çay türü. Bazı bilimsel araştırmalar, matchanın metabolizmanı hızlandırarak yağ yakmana yardımcı olabileceğini gösterir. (6)

Zencefil, antik medeniyetlerde metabolizma ile ilgili rahatsızlıklarda kullanılmış olan bir bitki. Bugün ise anti-enflamatuvar özellikleri ve sindirim sistemine yönelik faydaları ile öne çıkan zencefil, metabolizman için yardımcı olan bitkilerdendir. Bilimsel araştırmalar zencefilin, yemeklerin termik etkisini arttırdığını ve tokluk sağladığını gösterir. (7) Yüksek besin profili ile son dönemlerin en popüler takviyesi spirulina da antioksidan etkileriyle enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur ve vücut sağlığını destekler. Yapılan araştırmalarda spirulinanın metabolizma hızlandırabilen özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. (8)

Herby Fit Shot ile Hem Sağlıklı Ol Hem Fit Kal

Doğal bir şekilde metabolizmanı desteklemek için özel olarak hazırlanan Fit Shot, Herby’nin yeni shot serisinin bir üyesi. Hem zinde olmana hem de fit kalmana yardımcı olan matcha, zencefil, spirulina gibi bitki özlerini, organik soğuk sıkım meyve ve sebzeleri bir araya getiren şeker ilavesiz, koruyucu ve katkı maddesi içermeyen 3 yudumda içebileceğin sağlık dolu bir içecek. Cam şişesine hem lezzeti hem de lezzeti sığdıran Herby Fit Shot formda kalmak isteyenlerin en iyi dostu olacak.

Kaynaklar:

1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/ 

2-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22710610/ 

3-https://www.who.int/news/item/04-04-2002-physical-inactivity-a-leading-cause-of-disease-and-disability-warns-who 

4-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929498/ 

5-https://medlineplus.gov/bvitamins.html 

6-https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea 

7-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/ 

8-https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027#metabolism 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz. Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.