HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yağ Yakıcı Besinler ile Kilo Kontrolü Sağlanabilir mi?

25-11-2021 09:52
Yağ Yakıcı Besinler ile Kilo Kontrolü Sağlanabilir mi?

Eğer kilo vermek ya da kilo kontrolü sağlamak istiyorsan, egzersiz yapmak, bir uzmandan yardım almak ve düzenli beslenmenin yanı sıra sana bu konuda yardımcı olacak yağ yakıcı besinler hakkında da mutlaka öğrenmen gereken şeyler var. 

Ancak öncelikle fazla kilolarından kurtulmak ve kilo kontrolünü sağlamak için hiçbir besinin tek başına yeterli olmadığını ve yağ yakmadığını, bu bahsettiğimiz gıdaların metabolizmanı hızlandırmak, tokluk hissi yaratamak ve ödem atmak gibi konularda yardımcı olarak, kilo kontrolüne destek olduğunu belirtelim.

Fazla Kilolarla Başın Dertte mi?

Günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından biri fazla kilolar. Atlanılan öğünler, pratik olsun diye yönelinilen sağlıksız besinler, masa başında çalışırken alışkanlık haline getirilen atıştırmalıklar, aşırı şeker ve karbonhidrat tüketimi; kısacası dikkat etmediğinde hızla sağlıklı kilo aralığından uzaklaşabilirsin. Ancak sağlıklı alışkanlıklar edinerek, ne yediğine dikkat ederek ve yağ yakıcı besinler sayesinde fazla yağlardan kurtulmayı ve kilo kontrolü sağlamayı kolaylaştırabilirsin. 

Yağ yakıcı besinler nasıl mı işe yarar? Bu besinler, metabolizmanın doğru çalışmasını sağlayarak ve metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecini destekler. Tek başına yağ yakıcı besinler tüketmek, elbette kilo vermek için yeterli ve sağlıklı değildir. Ancak doğru bir diyet ve egzersiz programı ile bir araya geldiklerinde hem daha rahat hem de daha hızlı kilo verebilirsin. 

Biz bu yazımızda kilo vermeyi destekleyen, diyet listene mutlaka eklemen gereken yağ yakıcı besinler hakkında bilmen gerekenlerden bahsedeceğiz. 

Matcha

Yeşil çay ve siyah çayın kardeşi matcha Doğu Asya’nın geleneksel çaylarından biri. Camellia sinensis bitkisinin özel bir şekilde hasat edilmesi ve işlenmesi ile elde edilen bu çay kafein ve antioksidan açısından oldukça zengin. Tıpkı yeşil çay gibi matcha da içerisinde bulunan kateşinler sayesinde metabolizmanı hızlandırarak vücudunun yağ yakımını destekler.(1) Bu arada çay dediysek, matcha’nın sadece çay olarak tüketildiği yanılgısına düşme. Toz haline getirilen matcha’yı sabah smoothie’lerinin içine katarak bile tüketebilirsin. 

Elma Sirkesi

Elmanın fermente edilmesi ile elde edilen elma sirkesinin sağlığa yönelik kullanımı binlerce yıl öncesine dayanıyor. Geleneksel olarak birçok soruna yönelik kullanımı, bilim insanlarını bu faydaları kanıtlamak üzere bilimsel araştırmalar yapmaya itmiş. Elma sirkesinin birçok faydası, içerisinde bol miktarda bulunan asetik asit ile ilgili. İnsülin seviyelerini iyileştiren ve kan şekerini dengeleyen elma sirkesinin vücutta depolanan yağ miktarını azalttığı ve yağ yakımına yardımcı olduğu da ortaya konmuş. Bu etkisini asetik asite borçlu olan elma sirkesi de metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını destekleyen besinler arasında. (4)

Spirulina

Mavi-yeşil bir alg türü olan spirulina, sağlığa yönelik faydaları ile öne çıkan bir besin takviyesi.  Protein ve vitamin açısından zengin olmasının yanı sıra kalorisinin düşük olması nedeniyle sağlık gurularının vazgeçilmezi olması tesadüf değil. Bilimsel araştırmalar bu süper gıdanın kilo kontrolüne yönelik etkilerini olduğunu destekliyor. (2) Tabii bu etkilerinden faydalanmak için spirulinayı düzenli olarak kullanmaya devam etmelisin. Spirulinayı diyetine katmanın ise birçok farklı yolu var. Tablet olarak doğrudan kullanabileceğin gibi, toz halinde satın alarak çorbaların, smoothielerin, içeceklerin ve meyve sularının içine katarak da tüketebilirsin.

Maydanoz

Mutfağımızın vazgeçilmez otlarından biri olan maydanozu genellikle yemeklerde ve hamur işlerinde kullansak da bu bitkinin sağlığa yönelik faydaları oldukça fazla. Akdeniz bölgesine has olan maydanoz her şeyden önce etkili bir antiseptik ve antienflamatuvar. Kilo verme ile ilgili etkisi de temel olarak idrar söktürücü ve ödem atıcı özellikleri ile ilgili. (3) Vücudunda ödem biriktiğinde kilo vermek zorlaşabilir; maydanoz gibi ödem atıcı bitkiler sayesinde bu engeli aşabilir ve kilo verme sürecini destekleyebilirsin. Maydanozun iyi bir K, A ve C vitamini kaynağı olması ise çok yönlü faydalarının bir diğer göstergesi. Özellikle maydanozdan elde edilen çaylar ve smoothieler diyetinin bir parçası olmalı. 

Tarçın

Binlerce yıldır şifalı özellikleriyle dertlere deva olan bir diğer bitki de tarçın. Geleneksel olarak solunum yollarını rahatlatmak ve sindirim sağlığını desteklemek için kullanılsa da günümüzde daha çok hoş lezzeti ile öne çıkıyor. Soframızda daha çok baharat olarak kullanmaya alışık olduğumuz tarçın, insülin duyarlılığını artırarak yağ yakımını destekliyor.  (5) Tarçını yemeklere, tatlılara, içeceklere katarak tüketebileceğin gibi bitki çayların da bu lezzetli bitkiyi kullanabilirsin.

Mevsim meyveleri ve sebzeleri

Uzmanlar, kilo vermek isteyen kişilere mevsim meyve ve sebzelerini her öğünde tüketmelerini tavsiye eder. Bu tavsiyenin temelinde birkaç haklı neden yatar. Meyve ve sebzelerin düşük kalorili olmalarının yanı sıra tok tutma özellikleri de bulunur. Böylece diyet süresince tatlı ve kalorili atıştırmalıkları sağlıklı ve yağ oranı düşük sebze ve meyvelerle ikame etmek kilo vermeye yardımcı olur.

Mevsiminde tüketilen greyfurt yağ yakımını destekleyen meyvelerden biri. Araştırmalar her gün greyfurt yiyen veya suyunu içen kişilerin %7.1 oranında daha az kiloda olduklarını ortaya koyuyor. (6) En sevilen meyvelerden biri olan elma da düzenli olarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı oluyor. (7) Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan avokado da yağ yakımını desteklediği için tercih edebileceğin meyvelerden biri. Avokado hem tok kalmana yardımcı olur hem de bir besin deposu. (8)

Mevsiminde tükettiğinde sebzelerin hepsi son derece faydalı. Brokoli, havuç, ıspanak, kereviz…  Kilo vermene yardımcı olacak bir diyete çeşit çeşit sebzeler eklemelisin. Kalori ve karbonhidrat içeriği açısından fakir olan bu sebzeler, vitamin, mineral ve antioksidan bakımından ise son derece zengin. (9) Özellikle kahvaltıda hazırladığın omletin içerisine ekleyebileceğin soğan ve ıspanak gibi sebzelerle hem daha az kalori alabilir hem de uzun süre tok kalabilirsin. Akşam yemeklerinde ise protein kaynağının bir kısmını brokoli, havuç veya renkli biberler gibi sebzelerle ikame edebilirsin. (10)


Formda Kalmak İsteyenlerin En İyi Dostu: Herby Fit Tea!

Form tutmak için başvurabileceğin en etkili yöntemlerden biri doğanın gücünden yararlanmak. Bu yolda en büyük destekçin Herby’nin formda kalmana destek olmak için hazırladığı Herby Fit Tea olacak. Yağ yakımını destekleyen elma sirkesini, metabolizma hızlandırıcı etkisiyle bilinen yeşil çay, mate, biberiye, zencefil gibi bitkilerle bir araya getiren bu özel bitki çayı karışımında elma bile var! 

 
Herby Fit Tea

Kaynakça:

1-https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea

2-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26813468/

3-http://informaticsjournals.in/index.php/jnr/article/view/364

4-https://www.healthline.com/nutrition/apple-cider-vinegar-weight-loss

5-https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-275

6-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21288350/

7-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26394033/

8-https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-12-155

9-https://www.healthline.com/nutrition/20-most-weight-loss-friendly-foods

10-https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/fruits_vegetables.html 


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.