HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ramazan Bayramı Sonrası Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?

14-04-2023 11:51
Ramazan Bayramı Sonrası Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?

On bir ayın sultanı Ramazan ayının bitmesine ve 2023 Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı. İlk orucun heyecanı, birbirini kovalayan günler, bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi’nin ardından en yoğun hazırlığın olduğu bayram arifesi. Oruç boyunca sağlıklı sofralar hazırladın, egzersizlerini aksatmadın ve uyku düzenini bozmadın. Ramazan Bayramı yaklaşırken içini ziyaretlerin, hoş sohbetlerin ve tabi ki bayram sofralarının heyecanı da sardı. İşte tam burada biraz dikkatli ilerlemelisin. Her ne kadar sahur ve iftar boyunca dikkatli davranmış olsan da uzun saatler boyunca aç kalmak ve günü iki öğünle tamamlamak biraz kilo almana sebep olmuş olabilir. Eğer bayram süresince ve sonrasında yediklerine dikkat etmezsen sıkıntı yaşayabilirsin. Bu yazımızda Ramazan, bayram ve sonrasında nasıl beslenmen gerektiği ile ilgili ipuçları veriyoruz.

Ramazan’da Rutinin Değişir

Ramazan ayı sadece beslenme düzenini ani ve ciddi bir şekilde değiştirir. Bir gün içinde tüm diyet programını oruca göre ayarlamak durumunda kalıyorsun ve tüm düzenin aniden değişiyor. Bir ay boyunca her ne kadar dengeli beslenme rutini oluşturmaya uğraşşan da bazen bedenin bol şeker içeren ya da yağlı ve bol tuzlu yiyecekler konusunda seni kışkırtıyor. Böyle zamanlarda kendine ödül vermek adına istediğin her şeyi yiyorsun.

Oruç dönemi boyunca alışkanlıklarının değişmesi sebebiyle fiziksel ve ruhsal durumun da değişir. Vücudun uzun saatler aç kalmaya ve günde iki öğün beslenmeye alışmaya başlar. Bu dönemde kilonun değişmesi çok normal ancak Ramazan ayı bitmek üzere ve yaz kapıda. Bayram sonrasında eski rutinine dönmeli ve formunu yeniden kazanmaya başlamalısın. Uzmanlara göre oruçtan normal beslenme rutinine dönerken yumuşak geçişler yapmalıyız ve bu geçiş süresince dikkat etmemiz gereken bazı kurallar var.

Ramazan Sonrası Vücudun Dengelenmesi için Kurallar

Oruç süresince genellikle kilo artışı olur ve metabolizma yavaşlar. Bu nedenle atılması gereken ilk adım metabolizmayı yeniden canlandırmaktır. Metabolizmanın canlanması ve dengelenmesi için beslenme, egzersiz ve düzenli uyku çok önemli.

Beslenme

Oruç döneminde iki öğün olan beslenme düzenini sonrasında eski düzenine döndürürken daha sık ancak küçük porsiyonlarla tüketmeye başlamalısın. Eğer rutinin günde üç öğün ise bunu artırıp porsiyonları azaltmak geçiş sürecini daha rahat atlatmana yardımcı olabilir. Kalori alımını sabah ve öğle saatlerinde daha fazla yapabilir ve akşamları daha az kalorili yiyecekler tüketebilirsin. Eğer tatlı krizi yaşarsan daha az kalorili, sağlıklı ve şekersiz tatlılar tercih etmelisin.

Dikkat etmen gereken diğer husus ise yemek saati düzeni oluşturmaktır. Bu durum metabolizmanın daha rahat toparlanmasına ve dengelenmesine girmesine yardımcı olur. Bedenini sahur rutininden çıkarabilmek için gece geç saatlerde yememelisin. Bu kuralı sadece oruç dönemi sonrası için değil tüm hayatın boyunca uygulamalısın.

Ayrıca meyve ve sebze tüketimini artırmak, oruç dönemi boyunca alınan kiloları vermeye ve vücudun ihtiyacı olan vitamin-mineralleri sağlamaya yardımcı olur.

Egzersiz

Metabolizmanın canlanması ve eski rutinine geri dönebilmesi için egzersiz çok önemli. Eğer Ramazan ayı süresince egzersizleri aksattıysan rutinine kısa ve düşük tempolu egzersizlerle başlamalısın. Sabah in erken saatlerde ya da akşam yemeklerinden sonra yürüyüşe çıkabilirsin. Ardından esneme hareketleriyle bedenini canlandırabilirsin.

Eğer Ramazan ayı öncesinde spora ara verdiysen ya da daha önce çok fazla spor yapmadıysan başlamadan önce doktora görünmen ve ardından spor eğitmeni gözetiminde başlaman çok daha iyi olacaktır.

Oruç dönemi sonrasında egzersize başlamak hem canlanmana hem kilo vermene hem de vücudunda biriken toksinleri atmaya yardımcı olacak. Ayrıca kalbinin ve ciğerlerinin daha düzgün çalışmasını destekleyecek, vücudunu esnetecek ve kaslarını güçlendirecek.

Düzenli Uyku

Oruç dönemi sadece yeme düzenini değil aynı zamanda uyku düzenini de değiştirir. Sahur için gece ya da sabahın çok erken saatlerinde uyanman gerekir. Sahur öğününün ardından tekrar uyumak bedeni zorlayan bir süreçtir ve düzeni bozar. Bu dönemde düzenini bozan diğer alışkanlık ise sahur vaktine kadar uyumamaktır. Az uyumak hem fiziksel hem de psikolojik olarak yorucudur. Ardından gün boyunca oruç tutmak da bu süreci daha sıkıntılı hale getirebilir. Ayrıca az uyumak kilo almaya sebep olan etkenler arasında. 

Ramazan sonrasında uyku düzenini yeniden sağlamak önemli. Beslenme ve sporda olduğu gibi iyi uyumak için de bir düzen oluşturmak sağlıklı bir yaşamın altın kuralları arasında. Bir düzen oluşturabilmek için ilk kural, her gün aynı saatler arasında uyumaktır. Eğer ilk günlerde uyumakta zorlanıyorsan vücudunu uykuya hazırlamak için uyumadan birkaç saat önce rahatlatıcı bir fincan bitki çayı içebilirsin. Ardından ılık bir duş alabilir ve meditasyon yapabilirsin. Benzer şekilde sabah uyandığında yorgun hissediyorsan ılık bir duşun ardından kahvaltını bir fincan bitki çayı eşliğinde yapabilirsin.

Sağlıklı ve Mutlu Bir Yaşam için 

Oruç dönemi ve bayram sonrası bedenin eski rutinine dönmesi zaman alabilecek bir süreç. Ufak tefek bayram sofrası kaçamakların olabilir ancak sonrasında spor ve doğru beslenme rutinine geri dönmelisin. Egzersiz, dengeli beslenme ve uyku düzeninin sağlanması öncelik vermen gereken ilk adımlar. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürebilmek için tüm bunların yanı sıra stresten uzak durmalı, sevdiklerine ve seni mutlu eden aktivitelere zaman  ayırmalısın.

Bayramda Vücudunu Tazelemek için Herby Fit Tea

Ramazan Bayramı süresince ailenle ve dostlarınla birlikte geçireceğin zamanlar, mutluluğun anahtarlarından biri. Bayram yemekleri ve tatlılarıyla yapacağın küçük kaçamakların ardından elma sirkesi, mate ve yeşil çayın bir araya geldiği ananaslı ve zencefilli Herby Fit Tea ile bedenini ve ruhunu tazeleyebilirsin.

Kaynaklar:

(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468808/

(2)https://www.longdom.org/open-access/effect-of-ramadan-fasting-on-body-composition-and-dietary-intake-aprospective-study-in-the-state-of-qatar-68896.html

(3)https://www.nutrition.org.uk/putting-it-into-practice/food-seasons-and-celebrations/a-healthy-ramadan/

(4)https://www.arabnews.com/news/460541

(5)https://www.nia.nih.gov/health/infographics/diet-and-exercise-choices-today-healthier-tomorrow


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.