HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ramazanda Kilo Almamak İçin 5 Öneri

20-03-2023 15:04
Ramazanda Kilo Almamak İçin 5 Öneri

Oruç tutmak sağlıklı bir aktivite ancak hatalı beslenme sağlık sorunlarına ve kilo alımına sebep olabilir. Eğer sen de Ramazan ayında kilo alıyorsan, özellikle iftar saati geldiğinde öncelikle sağlıklı yiyeceklerle dolu bir menü hazırlamalısın. İftar menüsü planlarken protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral dengesini doğru bir şekilde ayarlamak ve yemeklerde aşırıya kaçmamak kilo alımını önleyebilir. Hatta daha az tüketmek ve tüketilen kaloriyi azaltmak da kilonu korumana ve hatta vermene imkan tanır. Ramazanda kilo almamak için neler yapman gerektiği ile ilgili öneriler hazırladık.

Ramazan Ayında Neden Kilo Alınır?

- Yapılan en büyük hatalardan biri sahurda yeterince yememek ve tam aksi olarak iftarda aşırı yemektir. Ramazan ayında sahur vakti önemli bir öğün çünkü sahurda doğru ve sağlıklı kalori almak, gün boyunca seni hem psikolojik hem de fizyolojik olarak zirvede tutar. 

- Kilo alıyor olmanın diğer önemli nedeni de iftardan sonra hareket etmemek ve uyuşukluğun esiri olmak. Herkesin bildiği üzere bütün gün oruç tutmak yorucu, kan şekerinin düşmesine sebep olan ve neredeyse tüm enerjiyi harcayan bir durum. Dolayısıyla iftar sonrasında yorgun ve uyuşuk hissetmen normal. Ancak yapacağın yürüyüşle kilo alımının önüne geçebilir ve sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlayabilirsin. Ayrıca yürüyüş sonrasında sindirim sistemini ve kilo vermeyi destekleyebilmesi için bitki çaylarından da yardım alabilirsin.

- Ramazan süresince egzersiz ve harekete ara vermek de yapılan yanlışlar arasında. Enerji durumuna göre normal zamanda yaptığın ağır egzersizlere devam edemiyor olabilirsin ancak iftar sonrasında yürüyüş yapabilir ve gün içerisinde daha hafif egzersizler planlayabilirsin.

- En bilinen haliyle kilo almanın sebepleri, hareketsizlik ve ihtiyacımız olandan daha fazla kalori almaktır. Özellikle Ramazan ayında normal zamanda yediklerimize göre daha fazla kalori alma eğiliminde oluruz. Diğer günlerde olduğu gibi vücudunun ihtiyaç duyduğu kalorinin üzerine çıkarsan kilo alman kaçınılmaz hale gelir.

- Gün içerisinde düşen kan şekerinin etkisiyle kızartmalar, yağlı ve ağır yemekler, bol şerbetli tatlılar iftar rüyalarını süslüyor olabilir. Ancak orucunu bu türden yemeklerle sonlandırman hem sağlıksız hem de kilo almana sebep olur.

- Ramazanda iftara misafir çağırmadan ya da dışarıya çıkmadan olmaz. Maalesef bu durumda kilo almaya sebep olan faktörler arasında. Restorana gitmek veya eve misafir davet etmek, çok çeşitli ve çok miktarda ağız sulandıran ve kalorisi yüksek yiyecekler tüketmeye sebep olur. İftarda restorana gidelim ve eve misafir davet edelim ancak iftar menüsü hazırlarken sağlıklı ve lezzetli seçeneklere mutlaka yer verelim.

Ramazanda Kilo Almamak İçin Neler Yapılabilir?

Huzur ve bereket ayı olan Ramazan boyunca sofraların daha özenli bir şekilde hazırlandığını biliyoruz ancak bu durum kimi zaman sağlık sorunlarına ve kilo almaya sebep olabiliyor. Bu nedenle kilo almaman için sana bazı önerilerimiz var.

1 - Önce Hafif Yiyecekler

Hafif yiyeceklerle başlamak aslında oruç nasıl açılır sorusunun en ideal yanıtı. Orucunu açarken hurma, zeytin ya da peynir gibi ufak atıştırmalıklarla başlayabilirsin. Çok acele etmeden çorba ve salata ile mideni ana yemeğe hazırlamalısın. Boş mideye ani ve hızlı bir şekilde yiyeceklerin girmesi kramp ve hazımsızlık gibi sıkıntılara sebep olabilir.

2 - Yavaş Yemek ve Çok Çiğnemek

Fast food kültürü sebebiyle son yıllarda yiyecekleri neredeyse çiğnemeden yutuyoruz. Ancak güçlü sindirim için yiyeceklerin iyice çiğnenmesi gerekiyor. Sadece Ramazan ayında değil normal zamanlarda da kilo almamak ve sindirim sorunlarıyla karşılaşmamak için tüm öğünlerini yavaş tüketmelisin. Yavaş yemenin yanında çok çiğnemen de gerekiyor.

3 – Bol Sıvı Tüketimi

Bu dönemde en sık yapılan hatalardan biri de sıvı tüketiminin dengeli bir şekilde yapılmaması. Özellikle kilo kontrolü için su içmek son derece önemli. Su haricinde bitki çayları, süt, taze sıkılmış meyve suları, mineralli sular da tercih edilebilir ancak öncelik su içilmesi yönünde olmalı. Eğer suyu olduğu gibi içemiyorsan içerisine çubuk tarçın, dilim limon ya da portakal, nane yaprağı, meyvelerle hazırlanabilen buzlar ekleyerek tadını zenginleştirebilirsin.

4 - Tatlı Tüketimine Dikkat!

Ramazan menüsünün en çok özen gösterilen ve en lezzetli kısmı, tatlı seçimi. Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından baklava, kadayıf ve şekerpareyle iftara nokta koymak güzel olabilir ancak iftarda yüksek kalorili tatlı tüketimi sindirimi zorlaştırır, yemekten sonra aniden kan şekerinin düşmesine sebep olur ve kilo alımını hızlandırır. Şerbetli tatlılara küçük porsiyonlarla, çok sık olmayacak şekilde yer verebilirsin ancak sütlü ve daha hafif güllaç türünde tatlıları tercih edebilirsin. 

5 - Uyku ve Egzersiz İhmal Edilmemeli

Ramazan boyunca düzenli egzersiz yapmak ve fiziksel aktiviteyi ihmal etmemek gerekiyor. Özellikle iftardan yaklaşık olarak bir saat sonra yürüyüş yapmak hem sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur hem de kilo almayı engeller. İftardan sonra en az üç saat boyunca ağır egzersizler yapmamalısın. Sağlık durumuna ve yaşına göre haftada 35 ya da 40 dakikalık hafif bir egzersiz programı uygulayabilirsin.

Oruç tutmak fiziksel olarak yorucu bir süreç. Bu nedenle uyku düzeni önem kazanıyor. Sahur saatleri uyku ritmini biraz bozuyor olsa da gece boyunca sekiz saat uyumak önem taşıyor. Ramazanda rahat bir uyku için uyumadan birkaç saat önce yemek yemeye son vermelisin.

Yemek Sonrası İdeal Seçim: Herby Fit Tea

İçeriğinde bulunan elma sirkesi, yeşil çay, mate ve zencefille tam bir lezzet fırtınası olan Herby Fit Tea, ananasın eşsiz tadıyla buluşuyor. İftar sonrasında klasik siyah çay ve kahve yerine lezzetli bir fincan bitki çayı ile gününü tamamlayabilirsin.

 
herby fit tea



(1)https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/ramazan-ayinda-saglikli-beslenme.html

(2)https://www.livhospital.com/liv-saglik-kosesi/ramazanda-beslenme

(3)https://www.healthline.com/nutrition/drinking-water-helps-with-weight-loss

(4)https://www.medicalpark.com.tr/ramazanda-egzersiz/hg-2030


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.